22/9/12

ΟΠΑΠ: Κερδίζει το «στοίχημα» με την αποκλειστικότητα ....


 

Βάσιμες προϋποθέσεις για τη διατήρηση της αποκλειστικότητας του ΟΠΑΠ στη διεξαγωγή, τη διαχείριση, την οργάνωση και τη λειτουργία των τυχερών παιγνιδιών, δημιουργεί η χθεσινή εισήγηση της Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αποδεκτή και από την ολομέλεια των δικαστών, κάτι που κατά κανόνα συμβαίνει.


Η Γενική Εισαγγελέας απαντώντας σε προδικαστικά ερωτήματα του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με τη συμβατότητα της εν λόγω αποκλειστικότητας με την κοινοτική νομοθεσία, έκρινε ότι αυτό θα το κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη. Ωστόσο από την επιχειρηματολογία της προκύπτει σαφέστατα ότι η απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων μπορεί να είναι θετική για τον ΟΠΑΠ.

Η εξέλιξη αυτή λειτουργεί υποστηρικτικά στην υπόθεση πώλησης του 29% του ΟΠΑΠ από το Δημόσιο η οποία έχει δρομολογηθεί από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Η απόφαση είναι να γίνει με διεθνή ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό. Έχουν εγκριθεί οι όροι της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τους οποίους η προεπιλογή των υποψηφίων θα γίνει με χρηματοοικονομικά κριτήρια. Η δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες.

Η «μάχη»

Το όλο θέμα κίνησαν οι εταιρείες στοιχημάτων Stanleybet, William Hill και Sportingbet εγκατεστημένες στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες ζήτησαν από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να τους επιτραπεί η άσκηση δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων στην Ελλάδα ή να αναγνωρισθεί η νομιμότητα της έναρξης της δραστηριότητας αυτής.

Οι ελληνικές αρχές απέρριψαν σιωπηρώς τις αιτήσεις αυτές με την αιτιολογία ότι, κατά τους νόμους 2433/1996 και 2843/2000 και κατά τη σύμβαση του 2000 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΠΑΠ, έχει χορηγηθεί στον ΟΠΑΠ μέχρι το 2020 αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής, οργανώσεως και λειτουργίας τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα (ΠΡΟ-ΠΟ κ.ά.)

Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι της γνώμης ότι υπάρχουν δύο σκοποί της ακολουθούμενης από κράτος μέλος πολιτικής οι οποίοι μπορούν να δικαιολογήσουν τα εθνικά μέτρα που θεσπίζουν περιορισμούς στον τομέα των παιγνίων: α) η μείωση της προσφοράς τυχερών παιγνίων ή β) η καταπολέμηση της συναφούς εγκληματικότητας, μέσω της ασκήσεως ελέγχου επί των δραστηριοποιούμενων στον τομέα αυτόν επιχειρήσεων, ώστε να διασφαλισθεί ότι οι εν λόγω δραστηριότητες ασκούνται μόνο εντός των ελεγχομένων κυκλωμάτων. Για το λόγο αυτό υπέβαλε και τα προδικαστικά ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελέα, Eleanor Sharpston, η χορήγηση στον ΟΠΑΠ του αποκλειστικού δικαιώματος διεξαγωγής, διαχείρισης και λειτουργίας τυχερών παιγνίων επιβάλλει περιορισμούς τόσο στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών όσο και στην ελευθερία εγκαταστάσεως.

Ωστόσο, υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχει κριθεί παγίως ότι οι ηθικής, θρησκευτικής ή πολιτιστικής φύσεως ιδιαιτερότητες, καθώς και οι ηθικώς και οικονομικώς επιζήμιες, για το άτομο και την κοινωνία μπορούν να δικαιολογήσουν την εξουσία των εθνικών αρχών να καθορίζουν τις απαιτήσεις που συνεπάγεται η προστασία των καταναλωτών και της κοινωνικής τάξεως.

Οι σκοποί οι οποίοι ενδέχεται να δικαιολογούν τους επίμαχους περιορισμούς είναι η μείωση των προσφερομένων παιγνίων και η καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Κατά τη Γενική Εισαγγελέα, το ζήτημα ποιον από τους σκοπούς αυτούς επιδιώκει στην πραγματικότητα η επίμαχη ελληνική νομοθεσία πρέπει να επιλυθεί από το αιτούν δικαστήριο, δηλαδή το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε ανακοίνωση του ΟΠΑΠ προστίθεται ότι απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται εντός του 2013 και στη συνέχεια θα επιληφθεί η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι τιμές - στόχοι

Η μετοχή της εταιρείας η οποία έχει υποστεί σημαντική μείωση κυρίως εξαιτίας της ανακοίνωσης της πολύ μεγαλύτερης φορολογίας που θα εφαρμοστεί από το 2013 και χθες κινήθηκε πτωτικά (-0,23%), διαμορφώθηκε σε 4,3 ευρώ.

Η BNP Paribas στο μεταξύ κατέβασε την τιμή-στόχο για τον ΟΠΑΠ στα 4 ευρώ από 8,5 ευρώ προηγουμένως μετά τις αποφάσεις για αύξηση της φορολογίας, ενώ παράλληλα μειώνει κατά 55% την πρόβλεψη για τα κέρδη EBITDA για το 2013 - 2014 και κατά 65% την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή. Επίσης στα 3,6 ευρώ από 4,6 ευρώ μειώνει την τιμή στόχο η Citi μειώνοντας την εκτίμηση για τα κέρδη 2013 - 2014 κατά 40-45%.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

http://www.naftemporiki.gr

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best WordPress Themes