20/5/15

Η αλήθεια για την μπανάνα:παχαίνει ή όχι ;

Η αλήθεια για την μπανάνα:παχαίνει ή όχι ;
Η μπανάνα δεν ανήκει στα τρόφιμα που μπορεί κάποιος να καταναλώσει όταν προσπαθεί να χάσει βάρος είναι μία άποψη που επικρατεί και ακούγεται από το στόμα πολλών ανθρώπων . 

Συχνά, λέγεται : ‘’ δεν μπορώ να φάω μπανάνα , κάνω δίαιτα’’ ή ‘’μην φας μπανάνα, παχαίνει’’. Πόσο απέχει λοιπόν αυτή η άποψη από την πραγματικότητα; Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι η μπανάνα όχι απλά μπορεί να καταναλωθεί όταν κάποιος ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή για να χάσει βάρος , αλλά επιδρά και πολύ θετικά σε αυτό.
 Συγκεκριμένα τα οφέλη της μπανάνας είναι: Ενισχύει την μνήμη και την μάθηση : Η μπανάνα περιέχει μεγάλη ποσότητα καλίου πράγμα που βοηθά την λειτουργία των νευρώνων του εγκεφάλου. Βοηθά στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών του σώματος και μειώνει το κίνδυνο διάρροιας κατά την οποία αποβάλλονται μεγάλες ποσότητες ηλεκτρολυτών. 
Επιδρά θετικά στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητα, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών που αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου. Βοηθά στην σιδηροπενική αναιμία λόγω υψηλής περιεκτικότητας σιδήρου.
 Μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας της σε νάτριο. Βοηθά στις κράμπες λόγω αυξημένης ποσότητας καλίου και μαγνησίου. Βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος . Η μπανάνα περιέχει βιταμίνες B6, B12, κάλιο και μαγνήσιο και βοηθά στην μείωση των συμπτωμάτων στέρησης της νικοτίνης. 
Επιδρά θετικά στην κατάθλιψη. Μερικές φορές τα συναισθήματά μας εξαρτώνται από την έκκριση ή μη χημικών ουσιών στο σώμα μας. 
Η μπανάνα λοιπόν περιέχει ένα βασικό αμυνοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη το οποίο συμβάλλει στη σύνθεση μελατονίνης και σεροτόνινης. Η σεροτονίνη αποτελεί βασική χημική ουσία του νευρικού συστήματος και συχνά επηρεάζει την διάθεσή μας, τα συναισθήματά μας και τον ύπνο μας. Τέλος ας δούμε αν ‘’παχαίνει’’ όπως πολλοί θεωρούν. 
Η ενέργεια που περιέχει η μπανάνα είναι είναι περίπου 80 kcal/ 100g ενώ το μήλο που συχνά καταναλώνουμε έχει περίπου 50 kcal/100g. Η διαφορά τους λοιπόν είναι πολύ μικρή (30 kcal/100 g). Σε σύγκριση με το μήλο, η μπανάνα περιέχει τέσσερις φορές περισσότερη πρωτεΐνη που βοηθά την μυική ανάπτυξη και πέντε φορές περισσότερο σίδηρο.
 Είναι φανερό ότι η διαφορά των θερμίδων των δύο αυτών φρούτων είναι αμελητέα. Γνωρίζοντας λοιπόν τα παραπάνω οφέλη της μπανάνας μπορούμε να εύκολα να αλλάξουμε την γνωστή λαϊκή παροιμία λέγοντας: ‘’ μια μπανάνα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα’’.

Πηγή 

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best WordPress Themes